iidaalinnea.blogg.se

Min vardag fylld med mat och annat skoj

rödbets- och morotssoppa

Kategori: Mat


Recept: rödbets- och morotssoppa

En god och värmande soppa. Perfekt på en kall vinterdag och nybakat bröd till det. Vad kan gå fel?

4 st rödbetor
3 st morötter
1 st scharlottenlök
1 gul chili
1 st röd paprika
1 liter vatten
1 st hönsbuljong

  • Skala rödbetor, morötter och löken. 

  • Dela rödbetorna och löken i klyftor och skär morötterna i ca 2 cm tjocka skivor.

  • Tvätta paprikan och chilin o dela i lagom stora bitar.

  • Lägg allt i en ugnssäker form och lägg in i ugnen på 225*c i ca 40 min.

  • Gör under tiden brödet. Ta en halv påse torrjäst och blanda med ca 5 dl mjöl och låt stå i 10 min.

  • Blanda i 1krm salt och vatten 37*c. Ta lite vatten i taget medans du rör om smeten till en deg. Blir den för blöt får du ha i mer mjöl. Du ska kunna känna med ett finger på degen utan att fastna. 

  • Jag knådade därefter degen för hand på ett mjölat bakbord, men har man en degmaskin så går fet lika bra. När degen börjar kännas lite ljummen så är det dags att jäsa. Lägg tillbaka i bunken och ha på en bakduk. Har ni som jag ganska kallt hemma så är det bra att ställa bunken i ex mikron. Låt jäsa i 30 min.

  • Ta nu ut grönsakerna ur ugnen och häll över i en kastrull.

  • Häll på 1 liter vatten och ha i en hönsbuljongtärning.

  • Låt koka under lock yttligare 30-40 min. Morötterna och rödbetorna ska bli helt mjuka.

  • När brödet jäst klart ska det delas i bitar och rullas till bollar.

  • Låt jäsa yttligare ca 20 min under en bakbuk.

  • Sätt ugnen på 225 grader och gädda i mitten av ugnen i 20-25 min. Ta ut bröden och knacka försiktigt på undersidan. Om det låter lite ihåligt så är de klara.

  • Ta soppan ifrån plattan och låt svalna något innan du häller över soppa i blendern för att mixa den till den fin och slät soppa.

  • Servera!


Kommentera inlägget här: