iidaalinnea.blogg.se

Min vardag fylld med mat och annat skoj

GÅRDAGENS MIDDAG: Trippel dessert

Kategori: Mat




En dessert i 3 lager 

Gör till fördel lager ett och två dagen innan servering så att alla lager hinner stelna.

vaniljpannacotta 
2 1/2 dl grädde 
1 st gelatinblad 
1 1/2 msk socker 
1 st vaniljstång 

1. lägg gelatinbladet i blöt i ca 5 min.
2.koka upp grädde, socker och vaniljstång.
3.Krama ur gelatinbladet och rör ner i den kokta grädden.
4. sila bort vaniljstången och fördela i serveringsglas. Tänk på att det ska få plats med 2 lager till. 
5. ställ i kylen för att stelna.

Hallongelé 
 225 g frysta hallon
1 1/2 dl vatten 
2 msk socker
1 st galatinblad

1. Lägg gelatinbladet i blöt ca 5 min.
2. koka hallon, vatten och socker.
3. mosa hallonen genom en sil för att få ur saften ur hallonen.
4. Blanda gelatinbladet med hallonsaften och låt svalna något.
5. Häll saften över pannacottan i serveringsgalset. Ställ sedan tillbaka de i kylen och låt gelén stelna.

chokladmousse 
75 g choklad 
2 äggulor
1 1/2 dl vispgrädde 

1. vispa grädden till ett hårt skum.
2. Smält chokladen över vattenbad 
3. Vispa äggulorna och vispa sedan ner chokladen.
4. vänd ner den vispade grädden lite i taget i chokladen tills den är slät och chokladen är jämnt fördelat.
5. Fördela i serveringsglasen och låt stelna i kyl i några timmar innan servering.

knäckflarn
150g smör
4 msk sirap
4 msk mjölk
2 dl mjöl
2 dl socker
2 dl havregryn 

1. Smält smör och sirap i en kastrull och låt koka i någon minut.
2. Häll i mjölk, socker, mjöl och havregryn och låt stå och svälla i ca 10 min.
3. Sätt ugnen på 200 grader. Gör sedan i ordning en plåt med bakplåtspapper. 
4. klicka ut små klickar av krämen jämnt fördelat över plåten. 
5. Ställ in i ugnen i ca 7 min eller tills de har fått en fin gyllene färg.
6. låt svalna innan servering.


Kommentera inlägget här: