iidaalinnea.blogg.se

Min vardag fylld med mat och annat skoj

Brysselkål, något man bara äter på julen

Kategori: Mat

Jag har personligen enbart tänkt på brysselkål som något man enbart äter vid jul, då vi brukar ha kokt brysselkål på julbordet. 
När jag var yngre så hoppade jag dock alltid över denna grönsak då jag inte gillade smaken eller konsistensen. Efter att ha kollat på många matprogram och sett hur de tillagat brysselkålen så justerade vi koktiden lite. Så förra året var faktiskt första gången jag kunde säga att jag tyckte brysselkålen var god. 
Sen dess har provat lite andra recept med brysselkål och kommit fram till att den är lite väl underskattad. Varför ska denna grönsak bara vara något man äter vid jul när den faktiskt finns året om att köpa i butik. 
I veckan så köpte jag faktiskt en påse med färsk brysselkål som jag tillredde på två olika sett.

Ugnstekt kycklingfilé med ugnsbakade tomater och vitlök, lättstekt honungsmarinerad brysselkål och smörstekta champinjoner 

Recept: 2 port
Ugnstekt kycklingfilé med ugnsbakade tomater och vitlök 
2 kycklingfiléer 
8 st körsbärstomater 
8 st vitlöksklyftor 
olivolja
salt, peppar

Lättstekt honungsmarinerad brysselkål
5 st/port brysselkål
2 tsk honung
vitlökspulver
salt, peppar
olivolja
smör

Smörstekta champinjoner 
champinjoner Ca 6 st/port 
smör
salt, peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°C. lägg kycklingen i en form tillsammans med tomaterna och de skalade vitlöksklyftorna, häll över lite olivolja samt salt och peppar. Sätt in i mitten av ugnen i 20 min. 

Under tiden, sköljer du och rensar svampen. Jag brukar steka de hela eller dela svamparna i halvor eller kvartar om de är stora, sedan steker du svampen i en klick smör tills den blir gyllene. Salta och peppra.

När svampen är klar lägger du undan de i en skål för att använda samma kastrull till att brysselkålen i för att få ut mer smak. Lägg i en ny klick smör men även lite olivolja. Skölj och ansa brysselkålen, dela de på hälften om de är stora. Lägg i de i kastrullen och ha på honungen, salt, peppar och lite vitlökspulver. Stek på medelhög värme i ett par minuter, ha sedan i lite vatten och låt puttra yttligare någon minut. Brysselkålel ska vara al dente. Häll av vattnet och servera!
Krämig pasta med brysselkål, champinjoner, minitomater och spenat

Recept: 2 port
2 dl Pasta ex gnocchi
1 dl Sköld och ansad brysselkål
2 msk Philadelphia franska örter
2 msk Vispgrädde 
8 st Körsbärstomater
8 st Små champinjoner 
En näve färsk spenat
Smör
Salt, peppar

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningar på paketet. Lägg en klick smör i en kastrull och stek först champinjonerna lite lätt tills de börjar få lite färg, lägg sedan i brysselkålen och låt steka ytterligare någon minut innan du har i tomaterna och spenatbladen. När spenaten har börjat smälta ner häller du i Philadelphia och grädde och låter puttra tillsammans till pastan är klar, smaka av med salt och peppar. Häll av pastavattnet och blanda pastan med såsen och servera med riven parmasan.




KOMMENTARER:

  • Mamma säger:
    2018-11-01 | 19:41:37

    Med honung, kanske något till julbordet😊

Kommentera inlägget här: